Beschermingsbewind
Als het iemand niet lukt om zijn/haar financiële zaken zelf te beheren of op orde te krijgen vanwege ziekte, een handicap/beperking, ouderdom, verslavingsproblematiek of andere omstandigheden. Beschermingsbewind is dan mogelijk op de grondslag lichamelijk en/of geestelijke toestand.
Zijn er aanzienlijke schulden, dan is het ook mogelijk om beschermingsbewind aan te vragen. De grondslag is dan verkwisting en/of problematische schulden, ook vaak schuldenbewind genoemd. De kwaliteit van het leven van mensen verbetert als beschermingsbewind schulden kan voorkomen, stabiliseren of oplossen. Hierdoor kunnen ze weer een waardevol bijdragen leveren aan de samenleving.
Ongeacht de grondslag: de gehele financiële administratie wordt uit handen genomen. Hierdoor ontstaat er meer overzicht en wordt rust gecreëerd. Als uw wettelijke vertegenwoordigers beschermen we iemand zijn belangen.
Voor wie is beschermingsbewind mogelijk?
Beschermingsbewind is een juridische bescherming. Als u 18 jaar of ouder bent, kunt u onder beschermingsbewind komen. Wordt iemand bijna 18 jaar, dan is het mogelijk om 3 maanden voor iemand 18e verjaardag beschermingsbewind aan te vragen. Beschermingsbewind is mogelijk op één van de twee grondslagen:
- Door lichamelijke of geestelijke omstandigheden, blijvend of tijdelijk, niet in staat zijn om financiële belangen te beschermen, of
- Verkwisting of problematische schulden, die iemand niet binnen drie jaar kan terugbetalen op eigen kracht.
De uiteindelijke grondslag wordt bepaald door de kantonrechter die beslissing neemt over de onderbewindstelling. De term “onderbewindstelling” verwijst naar dat iemand niet meer in staat is om zelf invloed uit te oefenen op zijn eigendommen en geld. Denk hierbij aan het hebben van een huis of een auto en het recht op een loon of een uitkering.
Iemand die onder bewind is gesteld noemen we een betrokkene of rechthebbende. De kantonrechter stelt een bewindvoerder aan, die zoveel als mogelijk samen met betrokkene beslissingen neemt over geld en goederen. Uiteindelijk heeft de bewindvoerder over wat wel/niet mogelijk is. Wie onder bewind staat blijft handelingsbekwaam, maar is handelingsonbevoegd.
Wie vraagt beschermingsbewind aan?
Beschermingsbewind kan aangevraagd worden door:
- betrokkene zelf kan bewind aanvragen, en/of
- zijn of haar echtgenoot, ouders, grootouders, broers en zusters, ooms en tantes en neven en nichten (familie tot de vierde graad), of
- de voogd van de betrokkene als hij minderjarig is, of
- de officier van justitie kan een verzoek doen als de betrokkene geen familie heeft, of
- een organisatie waar iemand verblijft en die zorg verleent. Een organisatie die ambulante begeleiding geeft, kan geen beschermingsbewind aanvragen, of
- mentoren en curatoren.
Hoe lang duurt beschermingsbewind?
Beschermingsbewind is voor onbepaalde tijd bij de grondslag lichamelijk en/of geestelijke toestand, totdat het bewind niet meer nodig is. Schuldenbewind wordt voor een periode van vijf jaar uitgesproken. Elke vijf jaar besluit de rechtbank of het bewind moet worden voortgezet of opgeheven. Eventueel bestaat de mogelijkheid om zelf de rechtbank te verzoeken het bewind tussentijds op te heffen. Echter de kantonrechter bepaalt of het bewind opgeheven wordt.
Hoe werkt beschermingsbewind?
Het vermogen (goederen en geld) worden beheerd door een beschermingsbewindvoerder. Alle inkomsten komen op de beheerrekening. Niet alleen het salaris/uitkering. maar ook vakantiegeld, belastingteruggave en kinderbijslag. Deze rekening wordt beheerd door de bewindvoerder. De onderbewindgestelde heeft geen toegang tot deze bankrekening. Vaste lasten, zoals huur, gas, water en licht, worden door de bewindvoerder op tijd betaald vanuit de beheerrekening.
De bewindvoerder maakt een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. In dit overzicht staat ook hoeveel leefgeld betrokkene krijgt en voor welke uitgaven een bedrag gereserveerd wordt. Indien mogelijk word er ook maandelijks gespaard. Betrokkene krijgt minimaal één keer per week geld voor boodschappen. Dit geld wordt overgemaakt op een leefgeldrekening. Dit is ene bankrekening waar betrokkene een bankpas van heeft. Leefgeld is alleen mogelijk als betrokkene voldoende inkomsten heeft.
Een bewindvoerder zorgt er ook voor dat betrokkene minder snel nieuwe schulden maakt. Het is essentieel dat betrokkene en de bewindvoerder goed samenwerken. Als het nodig is, kan een bewindvoerder – in zijn/haar belang – uit zichzelf en zonder overleg ingrijpen in de financiële situatie.
De bewindvoerder informeert alle instanties waar betrokkene mee te maken heeft. Bijvoorbeeld de werkgever, verhuurder of alimentatie betalende ex-partner. Iedereen wordt verzocht om de post rechtstreeks naar de bewindvoerder op te sturen. Dit betekent dat betrokkene steeds minder post ontvangt.
Voor een globaal overzichten van de taken van de bewindvoerder, klik hier.
Centraal curatele en bewindregister
Bij de grondslag schuldenbewind wordt betrokkene standaard in geschreven in het curatele- en bewindregister door de rechtbank (wettelijke kader). Wij zullen altijd een verzoek doen bij de rechtbank om ook de bewind op de grondslag lichamelijk en/of geestelijke toestand in te schrijven in het register. Dit is een openbaar register om betrokkene tegen derden te beschermen. Dit register geeft de bewindvoerder de mogelijkheid overeenkomsten te vernietigen.
Wat zijn de kosten van beschermingsbewind?
Beschermingsbewind is niet gratis. De vergoeding voor van beschermingsbewind worden landelijk bepaalt in de “Regeling Beloning voor curatele, beschermingsbewind en mentoren”. Dit betekent dat ongeacht wie de bewindvoerder is, de beloningsvergoedingen zijn gelijk. Daarnaast houden wij ons aan de landelijke richtlijnen vanuit het Landelijk Overleg Kantonrechters. Hoe hoog de vergoeding is, is afhankelijk van de situatie. Zie voor meer informatie over de opbouw van de beloning en jaarlijkse tarieven.
Wie betaalt de beschermingsbewindvoerder?
Afhankelijk van inkomen en/of vermogen, betaalt betrokkene de kosten van het beschermingsbewind zelf of kan hiervoor bijzondere bijstand krijgen vanuit de gemeente. In het kennismakingsgesprek kan de bewindvoerder hier meer overtellen. Echter de beslissing of betrokkene in aanmerking komt voor bijzondere bijstand, is een beslissing van de gemeente van betrokkene zijn woonplaats. Bewindvoerders hebben hier geen invloed op. Is er geen recht op bijzondere bijstand, dient betaald betrokkene de kosten voor beschermingsbewind uit eigen middelen.
Waarom een professionele bewindvoerder?
Een professionele bewindvoerder wordt jaarlijks gecontroleerd door het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM (Curatele, Bewindvoering en Mentorschap). Bovendien zijn wij lid van Horus, een branchevereniging voor curatoren, bewindvoerders, mentoren en inkomensbeheerders.
Hoe wordt de bewindvoerder gecontroleerd?
Jaarlijks leggen we rekening en verantwoording af, over het beheer van betrokkene zijn financiën. De kantonrechter heeft in bepaalde situaties besloten dat betrokkene niet in staat wordt geacht om het werk van een bewindvoerder te controleren. In deze situaties mogen we de verantwoording rechtstreeks naar de rechtbank sturen. In de overige situaties wordt de rekening en verantwoording ook besproken met betrokkene, voordat de documenten opgestuurd worden naar de Rechtbank.
Bovendien worden we jaarlijks door het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM (Curatele, Bewindvoering en Mentorschap) geauditeerd voor dossier controle en eigen financiële administratie. Deze audit wordt uitgevoerd door onafhankelijke registeraccountants.